Udfasning af gas vil gå ud over erhvervslivet


nyhed
10. december 2014

Hvis naturgas bliver udfaset i private husholdninger og til el- og varmeproduktion, er der kun virksomhederne tilbage til at betale regningen for gasnettet.

I et indlæg i dagens udgave af Børsen (link - kræver abonnement) sætter Per G. Kristensen fra DGC og Flemming Nør-Pedersen, direktør i Landbrug & Fødevarer, fokus på, at den danske energipolitik vil få konsekvenser for virksomhedernes konkurrenceevne.

Dansk erhvervsliv bruger naturgas til en række energikrævende processer og er afhængige af en konkurrencedygtig pris på gas. Derfor kan det blive en dyr fornøjelse at realisere de politiske mål om, at private husstande efter 2035 ikke længere må bruge naturgas til opvarmning, og at naturgassen heller ikke længere må bruges til produktion af el og varme.
 
I takt med at private husstande udfaser naturgassen, må færre betale omkostningerne ved nettets drift, vedligehold og nødvendige investeringer. Og ved slutmålet om en total udfasning af brug af naturgas i private husholdninger og til el- og varmeproduktion er der kun erhvervsvirksomheder, som bruger naturgas, tilbage til at betale regningen. Det forventes, at omkostningerne til distribution, transmission og lager for en industrikunde, der anvender ca. 1 mio. kubikmeter naturgas årligt, vil stige med ikke mindre end 35-40 pct.
 
”Det er dybt problematisk for erhvervslivets konkurrenceevne, hvis virksomhedernes omkostninger til energi stiger, og det matcher slet ikke regeringens mål om at opretholde Danmark som et produktionsland med gode rammebetingelser for vækst og beskæftigelse. I forvejen betaler danske virksomheder en meget høj pris for den danske energipolitik og det nuværende danske PSO-system, som har en skadelig effekt på industriens internationale konkurrenceevne. En god erhvervsstrategi kræver adgang til konkurrencedygtig energi, og der er i den grad brug for at få gentænkt strategien for naturgassen”, skriver Per G. Kristensen fra DGC og Flemming Nør-Pedersen i artiklen.