Gå til hovedindhold

    

Nyheder      Om DGC      Arkiv      English      Kontakt

DGC med i stort EU-projekt, der skal udvikle teknologier til fangst og lagring af CO2

Foto: Christian Warm, DTU
DTU skal koordinere konstruktionen af mobile demonstrationsanlæg, som skal testes tre forskellige steder i EU.

I et nyt Horizon 2020-projekt skal DTU lede demonstrationsprojekter af strømbaserede teknologier til CO2-fangst, -anvendelse og -lagring. Det skriver DTU på sin hjemmeside.

”I DGC beskæftiger vi os allerede med CO2 og brint. Derfor er det meget glædeligt, at vi får mulighed for at understøtte så stort et projekt med vores viden på området. På den måde kan vi bidrage til et både grønnere og mere fleksibelt energisystem, hvor sikkerheden fortsat har høj prioritet,” fortæller CEO, Thea Larsen.

Indtil videre finder CO2-opsamling, -anvendelse og -lagring kun sted nogle få steder i verden, og det sker ofte ved brug af fossile brændstoffer til kedlerne, der regenererer det CO2-absorberende materiale.

Konkret vil CO2-opsamlingen foregå på den måde, at en basisk væske binder CO2’en. Ved lav temperatur frigives CO2’en elektrokemisk og opsamles. Væsken kan genbruges til at fange mere CO2.

Test 3 steder i EU
DTU skal koordinere konstruktionen af mobile demonstrationsanlæg, som skal testes tre forskellige steder i EU; hos cementfabrikken Aalborg Portland, hos det græske mineselskab Grecian Magnesite og hos det rumænske raffinaderi OMV Petron. De tre virksomheder har det tilfælles, at deres produktion uomgængeligt medfører en stor CO2-udledning. Demonstrationsanlæggene forventes at kunne opsamle omkring 100 kg CO2 i timen, som derefter omdannes til brugbare kemikalier

Den opsamlede CO2 vil blive brugt til at fremstille myresyre, som har en række anvendelser inden for den kemiske industri – fx som brintkilde i transportsektoren og som byggeklods i plastindustrien. Det forventes, at anvendelsen af myresyre kommer til at vokse i fremtiden.