Gå til hovedindhold

    

Nyheder      Om DGC      Arkiv      English      Kontakt

Undersøgelse af temperaturforskelle for naturgas og brint

Ventil
Ved trykreduktion opfører brint sig anderledes end de fleste andre gasser.

Når de fleste gasser tvinges gennem en trykreducerende anordning som fx en ventil, falder gassens temperatur. Det kaldes også Joule-Thomson-effekten og har indflydelse på både anvendelse og transport af gassen. Men med brint er det omvendt, her stiger temperaturen ved samme proces.

Som et led i den grønne omstilling undersøger flere lande muligheden for at blande brint med naturgas i gasnettet. Og da brint forventes at spille en rolle i fremtidens energisystem, har DGC kigget nærmere på Joule-Thomson-effekten for brint og forskellene mellem naturgas og brints opførsel. 

De to gasser opfører sig forskelligt i forhold til temperatur, når de går igennem den trykreducerende proces. Ved blanding af brint og naturgas i gasnettet vil temperaturen derfor falde mindre end ved transport af ren naturgas. Temperaturfaldet er dog relativt lille og forventes ikke at betyde større udfordringer for operatører af gasnettet.

Læs mere i notatet ”Joule-Thomson effect in case of mixtures of natural gas and hydrogen” (engelsk tekst)