mail telefon tilmelding
Gå til indhold
Himmel

Projektets varighed: 2020-2021

Transport af brint i gasnettet

Kan naturgasnettet, der er bygget i 1980'erne, bruges til at distribuere den store mængde fluktuerende energi fra vedvarende energi som vind og sol, når elproduktionen herfra omdannes til brint gennem elektrolyse? Svaret er ja, og spørgsmålet er så hvor meget, når brintmolekylerne er mindre end naturgasmolekylerne, og dermed har større tendens til at sive ud af gassystemet gennem fx pakninger og samlinger.

Der er i projektets fase 1 gennemført felt-test af drift med naturgas/brint-blandinger i en afgrænset del af naturgasnettet. Testen udføres i et lukket system bestående af en M/R-station fra transmissionsnettet (M/R Helle), en M/R-station fra distributionsnettet (M/R Agerbæk), en kompressor samt nogle mindre rørstrækninger mellem M/R-stationerne, som simulerer drift i et egentligt gassystem.

Testen i fase 1 er udført med tilsætning af op til ca. 15 % brint ved ledningstryk op til 80 bar. Forsøgene viser, at der ikke forekommer heterogene lækager af brint, dvs. der er ikke større lækager af brint end af naturgas.

I projektets fase 2 øges andelen af hydrogen i gasblandingen op til 25 %.

Projektets fase 1 blev støttet af EUDP og det er gennemført af Energinet (projektleder), Evida, DGC og IRD Fuel Cells. Fase 2 er afsluttet ultimo 2022.